Kemasukan

Kemasukan

asasi

 Pusat Asasi Pengurusan

  Pusat Asasi Pengurusan (PAP), Universiti Utara Malaysia ditubuhkan bagi melahirkan generasi yang bakal menerajui pelbagai bidang pengurusan di masa depan.
Selanjutnya

 

undergrad

 Program Sarjana Muda

  Seramai 3,514 pelajar baru menerima tawaran kemasukan bagi Separuh Pertama 2015/2016 mengikuti 36 program pengajian
Selanjutnya

 

undergrad

Program Pasca Siswazah

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi terus ke kolej.


Selanjutnya

 

Executive Programme

 Program Eksekutif

Program Eksekutif dalam pelbagai jenis kursus.


Selanjutnya

 

Distance Learning

 Pengajian Jarak Jauh

PACE telah ditubuhkan dengan tujuan dan komitmen untuk memudahkan pembangunan UUM sebagai sebuah institusi pendidikan yang cemerlang ..
Selanjutnya

 

Financial Aid

 Bantuan Kewangan

Kos pendidikan tinggi kini semakin meningkat disebabkan oleh inflasi dan faktor-faktor ekonomi yang lain. Dengan peningkatan kos pendidikan dan permintaan pengajian tinggi, biasiswa dan pinjaman pelajaran menjadi penting..
Selanjutnya

 

Campus Life

 Kehidupan Kampus

Kampus UUM dilengkapi sepenuhnya dengan kemudahan moden, termasuk dewan yang lengkap dan bilik darjah yang berhawa dingin sepenuhnya, ruang pelajar dan kemudahan internet tanpa wayar 24 jam..
Selanjutnya

 

Business
Disini saya senaraikan 10 perkara tentang UUM

1. UNIVERSITI YANG TERURUS

Pertama sekali, saya telah melihat bahawa UUM adalah cukup diurus dengan baik dan teratur. Saya terutamanya suka sistem kolej yang menyerupai Universiti Oxford, antara lain. Well, UUM telah benar-benar menepati slogan - untuk menjadi sebuah universiti PENGURUSAN terkenal.

2. UNIVERSITI YANG BERSIFAT JUARA

Ya, sebagai universiti pengurusan yang terbesar di Malaysia, UUM boleh berbangga dengan hakikat bahawa ia mempunyai hampir 1000 pakar akademik dalam bidang pengurusan dan pengurusan perniagaan. Terima kasih kepada guru ini, UUM telah menjadi juara dalam bidang perniagaan, memenangi Anugerah Sekolah Asia Best Perniagaan dan Anugerah Kepimpinan Sekolah Perniagaan, sebagai contoh. Dan apatah lagi, UUM juga baik kedudukan di Universiti QS Rankings 2016 bagi Asia, melompat 56 tempat berbanding tahun sebelumnya, duduk di tempat ke-21 di Asia Tenggara dan ke-6 di kalangan universiti awam di Malaysia. Tidak terlalu buruk bagi sebuah universiti yang terletak di sebuah hutan hijau, kan?

3. UNIVERSITI YANG MENGHIJAU

Bercakap tentang hutan hijau, saya telah belajar bahawa UUM juga merupakan salah satu universiti hijau terbaik di dunia. Menurut UI GreenMetric World University Ranking 2015, UUM berada di kedudukan tempat ke-45, dan ke-2 di Malaysia. Ini tidak menghairankan memandangkan lokasinya di tengah-tengah hutan Sintok yang (slogan 'Universiti di Rimba Hijau' bukan satu jenaka). Kampus UUM Sintok adalah amat cantik dan saya masih meneroka bahawa hutan tebal. Saya tidak kisah lintah menghisap darah di seluruh badan saya. Okay, saya bergurau.

4. UNIVERSITI YANG BERTARAF TINGGI

Baiklah, baiklah, saya tahu. UUM BUKAN universiti penyelidikan. Walau bagaimanapun, saya dapati bahawa ia bukan sebuah universiti biasa; ia juga berjenama dan juga dikonsepkan (kebanyakan organisasi dgn jenaka singkatan dalam bahasa Inggeris). Secara peribadi, saya mengagumi jenama bahawa setiap sekolah siswazah mewakili: AHSGS, OYAGSB dan GSGSG. Dewan kediaman pelajar juga dinamakan selepas beberapa syarikat Malaysia gergasi, seperti Proton, Maybank dan Petronas.

5. UNIVERSITI DI PEDALAMAN

Sekarang, saya mengakui bahawa saya selalu merasa kesepian di sini. Sebagai seorang lelaki bandar, saya tidak boleh membantu perasaan hilang, terpencil dan membuang semua masa. Ya, lokasi universiti tidak datang dengan kelemahannya. Tetapi berita baik adalah, Saya mula menikmati gaya santai baru ini hidup. UUM adalah sebuah universiti yang besar dengan suasana kampung, dikelilingi dengan orang yang mesra, makanan yang hebat dan alam semula jadi cantik. Jika itu tidak mencukupi, hanya pergi punting di Sungai Sintok dan anda akan merasa seperti ke Cambridge.

6. UNIVERSITI YANG BERKELAJUAN TINGGI

Sambungan Internet tanpa wayar 24 jam sehari yang sangat cepat! Pada 5 gigabit sesaat, ini adalah yang terbaik di kalangan universiti-universiti tempatan di Malaysia. Dan, sebagai sebahagian daripada Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR), UUM juga berbangga untuk menawarkan perkhidmatan Internet tanpa wayar percuma (dikenali sebagai UUMWiFi) kepada masyarakat sekeliling di Sintok dan Changlun.

7. PELAJAR UNIVERSITI

Perkara seterusnya yang saya telah belajar tentang UUM adalah bagaimana ia memenuhi keperluan pelajar. Saya terutamanya mengagumi U-Assist yang telah membuat hidup banyak pelajar lebih mudah. Ini salah satu pusat bertujuan untuk mengurangkan birokrasi dan pita merah (bagaimana saya ingin saya boleh mempunyai ini pada tahun-tahun sarjana muda saya). Jika pelajar-pelajar ini berasa bosan melihat pokok-pokok, terdapat juga banyak kemudahan sukan dan kegiatan waktu lapang yang mereka boleh menikmati.

8. UNIVERSITI YANG PENUH DENGAN PROGRAM

Okay, di UUM, anda tidak akan terlepas apa-apa kerana setiap program di kampus ini mendapat liputan. Dari bengkel, latihan atau ceramah, universiti ini sentiasa mempunyai sesuatu untuk menawarkan kepada semua orang. Bekerja di dalam hutan yang tenang, saya mengucapkan terima kasih kepada program-program yang amat menggalakkan untuk membuat hidup saya sedikit menarik.

9. UNIVERSITI SELEBRITI

Tetapi tunggu, UUM tidak adalah tentang kehijauan dan monyet - ia juga merupakan sebuah universiti selebriti! Tomok, Zed Zaidi, Didi Hirdy, Zahid AF2, Hazama dan beberapa nama lagi, semua pelajar UUM (saya akan berdoa keras yang Dato 'Siti Nurhaliza juga akan mendaftar tidak lama lagi). Ia tidak menghairankan bahawa UUM menyokong bidang industri kreatif dan telah pun menghasilkan siri sendiri drama TV, "Inikah Cinta", yang telah disiarkan di TV3 baru-baru ini. Dan tidak lupa, Zain Saidin juga telah dilantik sebagai duta untuk Sekolah Antarabangsa UUM. Begitu banyak glamor di udara!

10. WARGA UNIVERSITI

Tetapi di atas semua ini, saya telah belajar bahawa UUM adalah berjiwa rakyat. Kebajikan kakitangan disambut dan dijaga dengan baik, dari lahir untuk pelantikan baru kepada mesej perkabungan. Saya rasa masyarakat setempat juga dapat merasakan semangat rakyat, seperti Pusat Selamat Datang atau Anjung Tamu menerima begitu banyak tetamu, pelawat dan penyokong dari seluruh Malaysia. Dan saya pasti UUM telah di hati di luar sana, berkhidmat kepada negara dan menyebarkan nilai-nilai yang amat termaktub dalam motto UUM: PENGETAHUAN, KEBAJIKAN, PERKHIDMATAN.

Jadi terima kasih, UUM. Engkau membesar sejak pertubuhan tuan pada tahun 1984. Dan saya berharap bahawa kita boleh berkembang bersama-sama dan wujud bersama secara aman selama 30 tahun seterusnya

Dr. Mohd Hilmi bin Hamzah
Senior Lecturer
FACEBOOK: www.facebook.com/hilmihamzah

Pejabat Luar (China)

Permohonan secara Online melalui:
1. Uniutama Education and Consultancy Sdn Bhd (UECSB)
2. UUM Offshore Office, Beijing
3. MyGlobal Asia Center
4. Or other officially appointed UUM agents.

UUM Sintok

  servicedesk@uum.edu.my
  +604-928 4000    +604-928 3053
  Universiti Utara Malaysia,
06010 UUM Sintok, Kedah, Malaysia

UUM Kuala Lumpur

  uumkl@uum.edu.my
  +603-2610 3000    +603-2694 9228
 41-3 Jalan Raja Muda Abd Aziz,
50300 Kuala Lumpur, Malaysia